Epidural anestezi nedir? nasıl yapılır? Ağrısız doğum nedir?

Epidural anestezi nedir? Ağrısız doğum nedir?
Epidural anestezi ve analjezi yöntemleri; son yıllarda gerek cerrahi ve obstetik anestezide, gerekse akut (geçici) ve kronik (kalıcı) ağrı kontrolünde en sık kullanılan yöntemlerden birisi haline gelmiştir.
Epidural anestezi 20. Yüzyılın başında bulunmasına rağmen ancak 1940 ve 1950’lerle kullanılmaya
başlanmıştır. Touhy’nin 1949’da subaraknoid iğneyi epidural blokta kullanılmak üzere geliştirmesi ile epidural anestezi yaygınlaşmıştır. Özellikle kateter tekniklerinin ve bakteri fitrelerinin gelişmesi günümüzde epidural anestezinin daha yaygın kullanımını sağlanmıştır.
Epidural anestezi günümüzde daha çok bel ve belden aşağısı için uygulanan bir anestezidir. Özellikle hamile bayanların doğum sırasında ağrısız doğum yapmak için istediği bir tekniktir. Ağrısız doğum denmesinin yanı sıra prenses doğum olarak da adlandırılır.
Artık sezaryenden ziyade daha çok epidural anestezi ile normal doğum saklanmaktadır. Epidural anestezinin bir diğer artısı da doğumdan sonra ya da ameliyattan sonra belde bulunan kateter ile ağrı tedavisine devam edilebilmektedir.
Latince açıklamalarla epidural anestezi;

Epidural anestezi spinal sinirleri duramaterden çıkıp intervertebal foramenlere uzanırken epidural aralıkta anestezi edinmesi ile meydana gelen bir tür bölgesel anestezi yöntemidir. Başlıca sensoryal sempatomimetik lifler bloke olurken, motor sinirlerde kısmen veya tamamen bloke olabilirler. Anestetik solüsyonun uygulama yerine göre; servikal, torakal, lomber veya kaudal epidural anesteziden söz edilebilir. Ancak klinik uygulamada epidural anestezi terimi ile lomber epidural anestezi anlaşılmaktadır. Epidural boşluk, kafa tapanından sakrokoksigeal membırana kadar uzanan paravertebral merkezi sinir sistemi ile dolaylı ilişkisi olup subaraknoid aralık kadar geniş değildir. Yukarıda foramen magnum, aşağıda sakrokoksigeal menbıran önde posteriyol longidtudineal ligament, intervert ebral diskler ve vertebralardan çıkan sinir kökleri ile , arkada ise ligamentun flav ile sınırlanmıştır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder