Spinal anestezi nedir? Nasıl yapılır?

Spinal anestezi nedir? Nasıl yapılır?
Spinal anestezi ameliyat öncesinde hastanın belinden bir iğne uygulaması ile beyin omurilik sıvısına enjekte edilen ilaçlarla kişinin belden aşağısında ağrı ve his duygusunun olmamasını sağlar.  Beyin omurilik sıvısı içine enjekte edilen lokal anestetik solüsyonu ile sinir iletiminin geçici olarak
durdurulması anlamına gelen spinal anestezi, en eski ve en sık kullanılan rejyonal anestezi tekniğidir.
Bir asrı aşan bir süren beri, yaygın, güvenli ve başarılı olarak uygulanan spinal anestezinin; özellikle alt abdomen, perine ve alt ekstremiteleri içeren operasyonlarda genel anestezi uygulamalarına göre üstün olduğu durumlar vardır. Lokal anestetik solüsyonun subaraknoid bölgeye enjeksiyon sonucu ortaya çıkan maksimum analjezi seviyesini; lokal anestetiğin beyin omurilik sıvısının (BOS) içerisindeki sefalik yönde dağılımı ve blok oluşturabilecek kadar yeterli miktarda nöral doku tarafından alınması belirler. Bos içinde lokal anestetiklerin yayılımını belirlemede ise bariste en önemli parametredir bir solisyon barisitesi 1.0 ise izobarik, barisitesi 1.0 dan büyük ise hiperbarik , 1.0 dan küçük ise hipobarik olarak isimlendirilir. Spinal anestezi uygulamasında kullanılan lokal anestetik ilacın özellikleri; anestezi süresini, etkinliğini ve hastanın bu uygulamaya toleransını belirleyen en önemli unsurdur. Lidokain, etkisi 3-5 dakika içinde başlayan ve 60-90 dakika etki süresine sahip spinal anestezi oluşturur. Bupivakainin etkisi 5-8 dakikada başlar ve 120 dakika sürer. Hiperbarik solüsyonu ülkemizde de sık kullanılmaktadır. 
Üstte yazan bilgiler neticesinde spinal anestezinin uygulamasını anlattık. Ancak spinal anestezi kısaca belden yapılan bir iğne ile belirlenen seviyeden aşağısının ağrı ve duygu hissiyatının kaybolmasını sağlamaktadır.
Spinal anestezi felç yapma durumu nedir?
Günümüzde spinal anestezi ya da epidural anestezinin felç yaptığı yönünde haberler çıkmaktadır. Bu durum doğru bir tespittir. Ancak bu duruma rastlanması milyonda bir ihtimaldir. Bilindiği üzere genel anestezide de aldığı gazlar ve ilaçlar neticesinde uyanmama riski vardır. Bu riskler her türlü anestezide mümkündür.

Spinal anestezi felç durumuna rastlamamak için ne yapmamız lazım derseniz. Güvendiğiniz hastanelerde anestezi uzmanlarına bu işlemleri yaptırmanız öncelikli işlemdir. Bunun yanı sıra anestezi doktorunun bu işlemleri yaparken dediklerini yapmanız lazımdır. Tam spinal iğne ya da epidural iğne uygulanırken kendinizi ani bir hareketle çekmeniz sıkıntılara yol açabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder