Entübasyon yaparken nelere dikkat edilmeli

Genel anestezi yapılırken hastanın bilgileri ve öz geçmişine göz atmak her zaman önemlidir. Bir anestezist hastaya uygulama yapmadan önce hasta hakkında bir takım çeşitli bilgiler öğrenmektedir.Bu bilgiler hastanın daha iyi ve sıkıntısız bir şekilde anestezi alarak ameliyatının başarılı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.

Genel anestezide ilaçlar uygulandıktan sonra entübasyon işlemi başlamış diyebiliriz. Entübasyon yaparken hastanın tüm fiziksel durumu göz önünde bulundurulmalıdır.
Entübasyonda dikkat edilmesi gerekenler;
- Hastanın daha önceki ameliyatlarında hangi anestezi şeklini aldığını bilmek genel anestezi de entübasyon önemli bir bilgidir. Bu sayede zor entübasyon olma olasılığı göz önünde bulundurulur.
- Hastanın boynunun kısa olup olmadığına bakılması entübasyonun zorluğunun işaretidir.
- Entübasyon tüpünün kafının patlat olup olmadığına bakılır. Bu işlem için bir adet enjektör gerekir
- Anestezinin zorluğu açısından ilgili ilaçlar ve LMA gibi diğer aletler hazır halde bulundurulur.
- Entübasyon yaparken hastaya güzel bir baş pozisyonu vermek en önemli hususlar arasında yer almaktadır.
- Entübasyon yapılırken laringoskop sol ile olacak şekilde hastanın ağzının sağ köşesinden girilerek dil sol yukarıya doğru kaldırılır. Bu sayede epiglotlar tam net bir şekilde görülerek hastanın soluk borusuna entübasyon tüpü yerleştirilir.
- Entübasyon işlemi bittikten sonra gerek steteskop gerek gözlerimiz ile hastanın akciğerleri havalanıyor mu bunlara bakılır.
- Ayrıca tüpün kafını şişirdikten sonra tüpün kaç cm girdiğine dikkat etmemiz gerekir.
- Güzel bir tespit işlemi ile entübasyon tüpünün yeri sabitlenir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder