Anestezi Tarihi

Anestezi Tarihi
Anestezide gelinen noktanın önemini daha iyi kavrayabilmek için nereden yola çıkıldığına bakılırsa, anesteziyolojinin renkli tarihinin ilk çağlara kadar uzandığı, daha doğrusu insanın varoluşu ve ağrı
duygusunu yaşamaya başlamasına kadar dayanmaktadır. Önceleri ağrıları olağanüstü güçlerle bağdaştıran insanoğlu bir yandan da ağrıya karşı bilinci köreltme çabaları içerisine girmiştir. İnsanlar acının dindirileceğini kavrayabilmiş bunları da haşhaş salgısı, adamotu, banotu, güzelavrat otu, hint kenevirinin uyuşturuculuğunu ve zehirli etkileri fark edilmiştir.
Bir zamanlar ameliyat acıları aşırı doz alkolle karşı çalışıldıysa da sonra bazı maddelerin kokularını koklanmaya başlandı. Müslüman hekimlerin kullanmakta olduğu tedavi çeşitleri Haçlı seferleriyle birlikte Avrupa’ya taşınınca büyük gelişmelerde beraberinde gelmiştir. Anestezi bu denli bir gelişim göstermiştir. Şöyle kısaca buluşların tarihine bakacak olursak;
-          Ambroise Pare (1510-1590) sinirlere bası uygulayarak lokal anestezi sağladı.
-          Johann Elsholtz (1663-1688) insan üzerinde ilk İ.V anestezi uygulaması gerçekleşti. Bu arada hoş kokulu zaç yağı eter adını almıştır. Azot protoksit keşfedildi. Ama anestezik özelliklerinin ortaya çıkmasına epeyce bir zaman aldı.
-          Kozmik enerjinin acılarını dindirdiğini ortaya atan Franz A: Mesmer (1734-1815) bir manyetik araç ile acı çekenlerin vücutlarına bu enerjiyi ilettiğini iddia etti. Bu iddia doğruluğunu kanıtlayınca binlerce insan bu yöntemle tedavi oldu. Anestezi tarihinde bu olay için Mesmer  bugün çağdaş hipnozun öncüsü kabul edilir.
Ağrıya karşı ilk başarı;
          Poppy (opyum)
          Mandragora (adam otu)
          Hyoscyamus (banotu)
          Alkol kullanılarak elde edilmiştir.

 Anestezi tarihi adında bilgileri ilerleyen zamanlarda daha detaylı şekilde paylaşacağız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder